Van bezoek en proeverij tot echt feest,...

de geschiedenis van het Feest in de boomgaard

2000: Hoe het allemaal begon,...

Op 20 februari 2000 plant Marnik Delmotte (1945-2019) de hoogstamboomgaard aan in het Bos van Aa. Weloverwogen selecteert hij 35 peren en 50 appelen die in de boomgaard worden aangeplant. Want zoals hij zelf zegt "Ik ben te oud geworden om een fruitboom te planten die slechte vruchten draagt, eerst proeven,... daarna planten!"

Al snel komen de eerste schoolkinderen en liefhebbers de wondere smaken van de appelen en peren proeven. Vele jaren later zullen ook hun kinderen nog steeds de boomgaard bezoeken.

2014: Van Zemst naar Wevelgem, opvolging verzekerd!

Als lid van Fruitwerkgroep Velt Wevelgem-Menen zet Dieter Dewitte zijn schouders onder de organisatie van Feest in de Boomgaard te Wevelgem. Hij werkt de fruittentoonstelling uit tot een groot feest met diverse standen, lezingen en rondleidingen. Het feest gaat door in boomgaard Poelenbos in de Reutelstraat in Wevelgem.

Hij organiseert samen met de Fruitwerkgroep Velt Wevelgem-Menen de edities van 2014, 2015, 2017, 2019 en 2022.

 

 

2015: Fruitproeverij, fruitrondleiding en fruittentoonstelling

Fruitproeverij, fruitrondleiding en fruittentoonstelling door Marnik Delmotte in de boomgaard Bos van Aa in Zemst.

2015: De prijs van de mooiste boom van Zemst

​2016: Proeven, proeven en nog eens proeven

Op 11 oktober 2016 volgt een uitgebreide proeverij onder begeleiding van Marnik Delmotte. 


2021: Fruitproefnamiddag

Op zondag 19 september 2021 organiseren Jeroen Delmotte en Dieter Dewitte een eerste fruitproefnamiddag. Het is een heel fijne namiddag met tentoonstelling, rondleiding door de boomgaard en veel fruit om te proeven. Het appelsap vloeit rijkelijk.


2022: Feest in de Boomgaard

Pomko is standhouder tijdens Feest in de boomgaard in boomgaard Poelenbos.


2022: De eerste Pomko fruitproefnamiddag

Omdat er in Wevelgem in boomgaard Poelenbos een Feest in de boomgaard doorgaat organiseert Pomko een fruitproefnamiddag. Op zondag 2 oktober 2022 als een eerste initiatief van deze jonge vzw. Het blijkt een schot in de roos met bijna 200 bezoekers.


2023: Het Pomko Feest in de boomgaard

Het eerste Feest in de boomgaard te Zemst. Pomko bestaat anderhalf jaar. Het gaat een fruitig lekkere dag worden met tal van fruitstands, activiteiten en rondleidingen. De hoogdag van de Pomko vzw met als enig doel: "wat we van onze voorouders kregen op fruitkundig vlak weer doorgeven aan de volgende generaties".